Succesul reprezintă abilitatea de a trece de la un eşec la altul fără să îţi pierzi entuziasmul. Winston Churchill
Săptămâna aceasta am avut discuţii cu două persoane care erau supărate şi triste din cauză că au eşuat. Dezamăgirea lor era aşa de mare încât ameninţa să le paralizeze viaţa de aici înainte. Erau supăraţi pe ei înşişi, pe viaţă, pe Dumnezeu, pe societate. Aveau senzaţia că eşecul lor este cel mai grav lucru care li s-a întâmplat. Aveau aceste persoane o atitudine de renunţare molipsitoare şi dezarmantă şi mi-a fost greu să discut cu ele. Una din cele mai grele şedinţe de consiliere.
Unde trebuie să ne focalizăm când eşuăm?
Cu siguranţă intuiţi că focalizarea pe eşec este paralizantă şi nu e cel mai recomandat punct de focalizare. Dacă facem aşa, atunci teama de eşec este mai rea decât eşecul în sine şi teama de eşec ne blochează să continuăm să încercăm. Focalizarea pe eşec face parte din lista „aşa nu” din cauză că: de demoralizează, ne accentuează neputinţa, negativismul, ne taie optimismul, ne focalizează pe trecut, pe punctele slabe şi ne leagă cu funiile ei împiedicându-ne să încercăm din nou.
Când eşuăm trebuie să ne focalizăm pe ţintă. Trebuie mereu să avem înaintea noastră scopul pe care vrem să îl atingem, ţinta la care visăm, pe care o avem în mintea noastră. De fapt, asta nu ne afectează doar viaţa fizică, materială, intelectuală sau emoţională ci si pe cea spirituală. Dumnezeu cu privire la asta prevede că noi oamenii vom cădea adesea şi ne încurajează să continuăm. Înţeleptul Solomon spune “Cel neprihănit de şapte ori cade, şi se ridică” Ştiu, eşecul de orice fel e dureros, îţi scoate în evidenţă neputinţele dar drumul nu se opreşte, viaţa nu se sfârşeşte şi ţinta nu se modifică.
De altfel istoria ne arată mulţi oameni care aparent trebuiau să renunţe că o rataseră prea de multe ori. Einstein era aşa de slab la fizică încât a primit recomandarea să schimbe profilul cu unul în care să nu se pună accent pe fizică şi totuşi este unul din cele mai mari nume ale fizicii. Napoleon era penultimul din clasă şi totuşi a purtat bătălii istorice. George Washington a pierdut 2 din 3 bătăliile pe care le-a purtat şi totuşi a câştigat războiul care avea să schimbe istoria Americii. Edison a avut 1000 de încercări până când becul a funcţionat. A fost considerat “prea prost pentru a învăța ceva” de către profesorii săi. Van Gogh a vândut doar o singură pictură în timpul vieţii sale. Şi chiar și aceasta surorii unuia dintre prietenii săi. Acest lucru nu l-a oprit să continue să picteze peste 800 de lucrări.
Mi se pare că problema nu este lipsa succesului pentru noi, ci renunţarea prematură. Astăzi oamenii renunţă prea repede. Renunţă prea repede dacă eşuează, renunţă prea repede dacă cad în păcat, renunţă prea repede dacă li se ia libertatea, renunţă prea repede când dau de greu. Probabil era aceasta „fast-life” unde suntem învăţaţi direct şi indirect sintagma „aici şi acum” ne taie aripile pentru a continua zborul, ne tunde aripile cum făcea bunica la gâşte ca să nu zboare şi să trebuiască să le caute prin tot satul. De fapt, pentru a ţine masele în control trebuie să uniformizezi oamenii, trebuie să le retezi gândurile, ideile şi concepţiile care nu servesc sistemului. Aşa se face că ne e teamă să mai zburăm, să mai gândim, să creăm, să inventăm dar şi să continuăm.
Spiritual este un caz de acest tip în Noul Testament în care Pavel face remarca asta: Voi alergaţi bine: cine v-a tăiat calea ca să n-ascultaţi de adevăr? Adresându-se celor din Galatia. Oamenii aceia alergau bine dar cineva i-a oprit, ceva care nu era corect, care nu era adevărat. Pavel era supărat că oamenii aceia renunţaseră şi mai mult fuseseră focalizaţi greşit.
Ştiu că e dureros să eşuezi indiferent că e vorba de viaţa aceasta sau de viaţa spirituală dar un alergător nu rămâne prăbuşit dacă s-a împiedicat, nu poate sta acolo cu faţa în noroi, el se ridică şi continuă. Da e dezarmant, e ruşinos, e demoralizator să fii într-o postură de „om căzut” de aceea trebuie să te ridici repede şi să mergi mai departe. Revizualizează planul, priveşte ţinta şi continuă, doar aşa vei avea succes.
Ridică-te, scutură-te, priveşte înainte şi continuă. El spune că prin Isus suntem mai mult decât biruitori.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.