Războiul asupra minții umane – Pericolele scurtăturilor

Da, am scris despre faptul că nu toate scurtăturile din viaţă sunt bune. Omul e într-adevăr creat să găsească mereu o cale mai bună, mai eficientă de a ajunge la rezultate şi este destul de inventiv în privinţa asta. Unele din metodele folosite pentru a eficientiza anumite lucruri sunt morale, corecte dar altele nu sunt aşa. Scriptura ne avertizează că „multe căi pot părea bune omului dar până la urmă văd că duc la moarte”. Cu alte cuvinte „scopul nu scuză mijloacele”

Nu înseamnă că pentru a ajunge într-un anume punct sau pentru a avea un anume bun putem folosi orice scurtătură sau mijloace. Nu înseamnă că putem dărâma în jurul nostru pe alţii ca să avem noi succes. Nu putem să ne bazăm realizările pe ceva imoral, nebiblic, incorect, nedrept. Unele din scurtăturile folosite sunt periculoase şi voi încerca să enumăr câteva din scurtăturile periculoase pe care suntem tentaţi cel mai adesea să le folosim.

Nu sunt general valabile. Unele scurtături e posibil să fie acceptabile dar asta nu înseamnă că dacă au mers la unele persoane vor merge la toate persoanele. Fiecare om are viaţa sa, fiecare om este suma evenimentelor din viaţa sa, a calităţilor şi darurilor sale deci suntem unicat şi de aceea nu este valabil decât rareori ceea ce merge la alţii. Mulţi cad pradă acestui pericol şi folosesc aceleaşi scurtături pe care alţii au luat-o dar nu ajung la aceleaşi rezultate ba chiar ajung rău de tot. Aşadar, dacă a mers la alţii, nu înseamnă că va merge şi la tine. Evaluează situaţia nu apuca orbeşte pe drumul altcuiva.

Bazarea pe noroc. Da, unii oameni nu o iau pe scurtătură pentru că au calculat această variantă ci pentru că speră „să aibă noroc”. Ei bine, cei mai mulţi oameni pierd „în numele norocului” şi nu câştigă decât foarte puţini. Priviţi la loto, cumpără bilete mii sau zeci de mii de oameni dar câştigă doar câţiva. Verifică ca nu cumva scurtătura pe care eşti tentat să o foloseşti să nu aibă ca fundament „norocul” că un mare „ghinion” te paşte. Unii speră să aibă noroc la loto şi aşa să ajungă peste noapte mai bogaţi, alţii speră să aibă „norocul să nu fie prinşi” furând sau înşelând sau minţind. Norocul e tare înşelător şi mari dezamăgiri vor avea cei care se bazează pe el ca să sară unele etape din drumul vieţii. Norocul, e ca un pod pe care oamenii îl folosesc pentru a avansa repede în viaţă dar care la cei mai mulţi dispare de sub picioare chiar când trec prin zona cea mai periculoasă.

Scurtăturile costă foarte mult. Mulţi oameni caută să ne vândă „gogoşi” bine umflate. Spuneam în primul articol despre scurtături despre reţetele de slăbit miraculoase, peste noapte, fără efort. Astea costă nu glumă. Oamenii cheltuie bani serioşi dar nu merg decât la foarte foarte puţini oameni şi pe o perioadă scurtă. Nu doar la reţetele de slăbit scurtăturile costă. Priviţi la ratele pe care oamenii le fac pentru electronice. Aproape toate firmele care oferă împrumuturi „rapide şi avantajoase”, adică posibilitatea de a avea repede un bun, au comisioane foarte generoase. Vă pun o captură făcută recent pe internet ca să dovedesc. Apoi alţii promit succesul în 10 paşi dacă le dai bani, acele metode nu îţi spune nimeni că nu vor merge decât în anumite condiţii. Îţi sunt prezentate doar cazurile „de mare succes” dar miile de rateuri pe acea metodă nu ţi le arată nimeni că nu are interes.dobanda

Pot dezvolta un stil de viaţă rău. Odată ce te înveţi să foloseşti scurtăturile, nu vai mai găsi plăcere să mergi liniştit pe drumul vieţii, vei tot alerga, vei tot vâna doar scurtături şi metode rapide, nu vei mai avea tihnă, nu vei mai avea odihnă pentru că profitul, succesul, creşterea rapidă te vor stăpâni. Scurtăturile uneori sunt bune dar viaţa ne-a fost scrisă de Dumnezeu într-un anumit fel în funcţie de puterile noastre. Orice sforţare ne costă şi spuneam că folosirea scurtăturilor implică un efort mai mare decât traseul normal al vieţii. Opreşte-te, nu te lăsa orbit de succes, bani şi faimă. Ia-ţi timp să trăieşti, ia-ţi timp să mergi la pas prin viaţă. Ea este calculată bine de Dumnezeu, nu forţa lucrurile că vei plăti pentru orice forţare.

Nu toate scurtăturile sunt scurtături. Multe căi pot părea bune omului dar nu este aşa. Pare a se ivi dintr-o dată o cale spre îmbogăţire peste noapte dar în realitate cele mai multe astfel de cărări nu sunt scurtături ci capcane mortale. Alte scurtături îţi pot promite iubirea necondiţionată a unei femei sau a unui bărbat în mod ilegitim şi în realitate acea scurtătură îţi ruinează viaţa În loc să te bucuri de avansul realizat de acea „scurtătură” vei plânge de distrugerea pricinuită de alegerea făcută. Omenia, prestigiul, numele bun odată distruse greu se mai reclădesc. Unde te duce scurtătura pe care o alegi? Cât de corectă este? Care sunt riscurile acelei cărări?

Scurtăturile bazate pe minciună, hoţie, necinste. Oh, dacă aţi şti că acestea sunt cele mai tentante şi mai dese scurtături care ne apar în cale… da cele mai multe scurtături promit succesul dacă faci rabat de la moralitate, credincioşie, omenie şi foloseşti metode care nu sunt cinstite. Orice scurtătură bazată pe aceste aspecte este periculoasă şi duce la eşec garantat, dacă nu de tura asta, tura viitoare sigur.

Mare grijă la ce scurtături alegeţi în viaţă. Aceste cărări sunt tare riscante. Dorinţa de avansare rapidă prin viaţă ne face vulnerabili la a face greşeli mari. Calculaţi întotdeauna riscul folosirii unei astfel de cărţi şi acţionaţi doar după ce sunteţi siguri că vreţi să plătiţi preţul. Nu vă bazaţi prea tare pe noroc, realitatea confirmă că e cel mai prost partener pe cere îl puteţi alege, e un partener laş care dispare când ai cea mai mare nevoie de el.

Alegeţi cu grijă căile pe care urmaţi viaţa pentru că nu toate drumurile sunt bune, nu toate drumurile duc în aceeaşi direcţie şi muuuulte indicatoare de derută ne pune duşmanul în viaţa aceasta. Drum bun!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu