Războiul asupra minții umane – Cu viaţa pe scurtătură II

Gândindu-mă la ceea ce scriam ieri despre  scurtături pe care oamenii aleg să-şi trăiască viaţa mi-a venit în minte ceea ce înţeleptul Solomon spunea: „Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte.” De regulă oamenii aleg să meargă pe o cale pentru că li se pare bună şi pare varianta cea mai ieftină şi mai scurtă spre un mare succes. În realitate nu tot ceea ce pare bun este bun.

După ce ieri am scris puţin despre scurtăturile din spiritualitate, succes şi slăbit, astăzi vreau să mai scriu despre unele domenii în care ispita de a o lua pe scurtătură este mare dar în care scurtăturile sunt foarte periculoase.

Banii. Unul din cele mai scurtate trasee din viaţă este cel de la sărăcie spre bogăţie. În România vedem multe cazuri de oameni care nu îşi pot justifica bogăţia deţinută. Vedem oameni care nu muncesc deloc, dar care totuşi deţin averi impresionante. Se întâlnesc des oameni care au folosit „scurtături” pentru a dobândi avuţii. Aparent e ispititoare folosirea unor astfel de trasee în realitate este foarte periculoasă. Orice avuţie dobândită ilegal, prin minciună sau furt este blestemată.

Este adevărat că uneori gândim ca psalmistul „Căci mă uitam cu jind la cei nesocotiţi, când vedeam fericirea celor răi.” Pentru că dobândirea de foloase prin muncă este desconsiderată astăzi, cei care „fac şmecherii” trec drept „deştepţi”. Munca este folosită tot mai puţin şi oamenii cinstiţi ajung să fie desconsideraţi. Apare uneori o dorinţă mare de  a o lua pe scurtătură şi mulţi oameni îşi vând sufletele pentru bani.

Scriptura ne avertizează că iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor iar noi trebuie să avem indicatorul acesta la orice ieşire spre o scurtătură. În viaţa aceasta dacă banii ajung să fie sursa fericirii suntem cei mai nefericiţi. Spun lucrul acesta ca unul care am consiliat multe persoane pe care le consider bogate în ceea ce priveşte finanţele şi avuţiile. Oamenii folosesc tot scurtături să ajungă la fericire şi niciodată nu mai ajung la ea. E dramatic, să faci tot ce poţi şi ce nu poţi ca să ai bogăţii şi la un moment dat să spui: „Viaţa asta nu merită trită, nu îţi aduce nici o fericire.” Şi asta cu mari sume în cont şi cu proprietăţi „de invidiat”.

În privinţa banilor  nu o luaţi pe scurtătură. Scurtătura e foarte periculoasă, poţi cădea uşor şi să-ţi rupi gâtul. Evitaţi orice „schemă de îmbogăţire rapidă”, Dumnezeu binecuvintează omul cinstit, care munceşte să îşi câştige pâinea. Să nu credeţi că având bani mai mulţi veţi fi mai fericiţi. Cine este fericit şi mulţumit cu ce are, poate fi fericit şi cu mai mult, cine nu este fericit cu ce are, poate să aibă cât de mult şi tot nu va dobândi fericire, sau fericirea dobândită va fi foarte scurtă şi inconsistentă.

Iubirea. Ei bine, iubirea e un alt traseu al vieţii la care oamenii folosesc scurtături în loc să urmeze drumul normal. Unele din cele mai bine vândute cărţi astăzi sunt despre seducţie. Cum să seduci femei sau bărbaţi astfel încât să ai la dispoziţie mereu „câte o iubire”. Chiar zilele trecute am primit un email de la un site care îmi promitea că dacă fac cursul lor, pot avea tot o altă femeie în pat în fiecare seară şi nu orice femeie, numai din alea care arată super bine.

Una din marile nevoi ale omului este cea de a fi iubit. Orice om năzuieşte la asta. Să fii acceptat, apreciat, preţuit, să fii important pentru cineva este unul din lucrurile pe care le dorim fiecare dintre noi. Pe această dorinţă şi nevoie suntem foarte des atacaţi. Ni se oferă multe scurtături pe care să apucăm dar iarăşi este vorba despre scurtături care pot duce la moarte.

Astfel de scurtături sunt clar nebiblice şi imorale dar sunt dulci, plăcute, ispititoare. Tendinţa de a o apuca pe scurtătură o au si cei căsătoriţi şi cei necăsătoriţi. Aud şi întâlnesc tot mai des cazuri de tineri care „trăiesc împreună” înainte de căsătorie, oameni care deşi sunt credincioşi folosesc scurtături pe drumul iubirii. Atâtea persoane îşi jertfesc viaţa pe iubiri otrăvite, atâtea femei şi mulţi bărbaţi aleg să „încerce” iubirea înainte de a se căsători. Sexul premarital nu mai este considerat aşa de periculos. Tinerii creştini necăsătoriţi dorm împreună în aceeaşi cameră în casa părintească şi părinţii lor nu consideră ceva greşit.

Mai mult, ispita scurtăturilor este mare şi pentru cei căsătoriţi. Se uită soţul la soţia sa şi crede că ar fi mai iubit de colega sa, priveşte soţia la soţ şi i se pare mai iubitor colegul sau un alt bărbat şi aleg să o ia pe scurtătură. Atât de multe, din  păcate prea multe cazuri de oameni care o iau pe scurtătură în ceea ce priveşte iubirea şi ajung să zacă sfâşiaţi prin prăpăstiile periculoase în care au căzut iar unii chiar mor acolo.

Da, este „la modă” să ai cele mai tari femei, cei mai tari bărbaţi, asta suntem învăţaţi, la asta suntem provocaţi dar orice scurtătură aici este foarte periculoasă. Poţi alege să mergi pe drumul trasat de Dumnezeu încrezându-te în El sau poţi alege, ca atunci când nimeni nu te vede, să te abaţi de la traseu în încercarea de a găsi mai repede iubirea sau în încercarea de a găsi o iubire „mai mare”. Poţi alege oricare din variante dar aşteaptă-te să aibă rezultate alegerile tale.

Da, viaţa ne oferă multe scurtături pe care să o apucăm, cele mai multe dintre ele ne sunt curse pentru pierderi mari, la unele din ele ne putem pierde viaţa, sufletul, sănătatea, relaţiile, omenia şi multe altele. Mare atenţie la alegerea traseului în viaţă. Poate părea ispititor să o luăm pe scurtătură şi uneori există scurtături bune dar cele mai multe nu sunt bune. Mâine vom vorbi despre câteva reguli în ceea ce priveşte testarea unei scurtături.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu