Eşti pregătit?

Ieri seara am avut parte de un incident neplăcut, care mi-a adus mult stres şi m-a făcut să transpir mult. Trebuia să înregistrez prima ediţie a unei noi emisiuni cu invitaţi, am mers cu o oră şi jumătate înaintea invitaţilor să pregătesc partea tehnică, despre care eram absolut convins că nu va pune probleme. Mai făcusem manevre din astea dar diferenţa era că aveam la dispoziţie un mixer nou. Mi-am zis: „ce poate fi diferit faţă de altele că doar toate mixerele fac aceeaşi treabă”, am aruncat o privire pe cutia mixerului şi am zis: „merge”, gândindu-mă că diferenţe mari între ele nu au cum exista. Aveam să aflu că un singur buton „amărât” poate face diferenţa între, o oră de înregistrări fără stres şi 2 ore şi jumătate de chinuială, astfel încât, să pierzi invitaţii prin vrăjelile lui Moş Ene şi să te chinui apoi să îi ţii treji încă o oră, ca să nu mai zic de „chelfăneala” care or fi luat-o acasă de la soţiile lor pentru întârzierea semnificativă.

Da, incidentul a avut comicul său, dar mi-a dat suficient de gândit noaptea trecută. Mulţi tineri intră în examene crezând că nu o să fie probleme, că doar câteva pagini au citit şi ei şi pe la ore au mai fost. Mulţi tineri se căsătoresc crezând că, doar nu o fi aşa mare filosofeală să te însori sau să te măriţi, s-au uitat ei la alţii şi au văzut cam cum stă treaba! Mulţi oameni se angajează, crezând că o să facă faţă şi o să înveţe pe parcurs şi când trebuie să plătească pentru pagubele făcute, îşi consideră şeful „afurisit”. Mulţi bărbaţi se apucă de pornit maşinării sau aparate fără să fi citit manualul acelui dispozitiv, gândindu-se  ca un amic de al meu „că doar nu e aripă de avion” şi ajung să ardă frumuseţi de aparate, din cauza încăpăţânării. Multe alte incidente seamănă cu experienţa mea de aseară şi ne costă în consecinţă. Datorită superficialităţii şi a neseriozităţii plătim un preţ mai mic sau mai mare.

Cea mai mare problemă însă este când vorbim de suflete. Şi aici avem de meditat la cât de pregătiţi suntem pentru veşnicie. Cu astea de pe pământ trăim ciclul „învaţă din greşeli” dar cu veşnicia sufletelor nu avem posibilitatea să greşim odată ca să învăţăm pentru următoarea tură. Acolo dacă plecăm nepregătiţi ne pecetluim veşnicia. Mulţi oameni aud spunând: „Unde s-or duce toţi, mă voi duce şi eu!” fără să aibă habar unde se duc „toţi” dacă e  bine acolo, dacă e Dumnezeu prezent şi fără să conştientizeze că e cale fără întoarcere. Scriptura ne vorbeşte despre un bogat care a ajuns acolo pe aceeaşi filosofeală şi „grozav se chinuia în văpaia aceea” dar nu se putea trece dintr-o parte în alta.

Viaţa noastră în permanenţă e guvernată de alegeri. Mereu alegem cum ne pregătim pentru acţiunile viitoare sau dacă ne pregătim. Alegem dacă şi cât investim în viaţa pământească, dacă şi cât investim în viaţa de după moarte. Alegem dacă „o dăm la noroc” sau dacă ne pregătim viitorul pe pământul acesta şi după aceea. Niciodată nu vom putea sări peste consecinţele deciziilor şi acţiunilor noastre decât prin minciună şi înşelăciune, dar asta nu merge multă vreme. Deciziile noastre sunt foarte importante şi ne influenţează prezentul, viitorul apropiat, cel îndepărtat şi chiar veşnicia. De decizia pe care o iau azi depinde restul vieţii mele şi uneori viaţa de după moarte. Eu aseară mi-am permis să merg fără să probez acel mixer crezând, că nu vor fi diferenţe faţă de celelalte cu care am lucrat şi am greşit. Probabil şi tu ai  „în palmares” astfel de incidente şi ştii jena, ciuda, amărala şi părerea de rău care te însoţesc dacă ai făcut alegeri proaste, de aceea te provoc să fii foarte atent cu viaţa ta şi cu deciziile pe care le ai de luat.

Poate că vezi căsnicia destrămându-se din cauză că ai crezut că merge fără investiţie, poate suporţi jena sau ruşinea sau chiar preţul unor produse sau relaţii stricate, poate că ai ratat un examen important din cauză că ai crezut că merge şi aşa. E regretabil dar e reparabil câtă vreme eşti viu. În permanenţă poţi decide să „repari” ceea ce se poate din astfel de situaţii. O căsnicie poate fi reparată, un examen poate fi repetat, un produs stricat poate fi plătit, o relaţie poate fi reclădită greu dar se poate şi te încurajez să o faci.

Mare atenţie însă la ce facem cu viaţa veşnică. Mulţi cred că dacă sunt înscrişi în registrele unei biserici n-ar trebui să aibă probleme la „admiterea” în cer. Alţii cred că dacă frecventează o biserică, nu vor avea probleme cu veşnicia. Alţii cred că vor fi primiţi acolo pentru că odată, acum 30 şi ceva de ani au ridicat mâna şi „s-au predat”. Alţii sunt convinşi că preotul şi rudele îi pot muta după moarte dintr-un ţarc în altul. E ok să greşeşti, dar te rog să nu mori cu convingerile astea, ci să abordezi relaţia cu Isus Hristos serios pentru că după moarte nimic nu se mai poate recupera.

Eşti pregătit?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Eşti pregătit?”

Lasă un comentariu