Bărbatul – omul rugăciunii

Vreau dar ca bărbaţii să se roage în orice loc, şi să ridice spre cer mîini curate, fără mînie şi fără îndoieli. 1Ti 2:8

Dacă ar fi să dau crezare marilor psihologi ai lumii (și tind să le dau) închinarea, îngenuncherea e mai ales pentru bărbați ceva nu foarte ușor de făcut ci foarte greu, e pus inconștient în joc rolul de mascul. Masculii nu se pleacă ușor, orgoliul lor îi ține mai degrabă în tălpi decât în genunchi, îi face gata de sacrificii și acte de bravură pe cei mai muți din ei nu prea se combină cu smerenia.

Asta e în firea bărbaților și așa se și explică cum de la întâlnirile specifice, dedicate rugăciunii bărbații sunt mai puțini, așa se explică de ce soțiile, mamele sunt de fapt cele care se roagă mai mult, cele care învață pe copii de obicei rugăciunea. Așa se explică și „stângăcia” , viteza și tonul scăzut al vocii rugăciunilor masculine în biserici. La noi în biserica în care slujesc bărbații o termină cam în 10 minute iar femeilor le trebuie măcar 25.

Acum încercând să revin la versetul care m-a motivat astăzi trebuie să spun că nu firescul trebuie să mă călăuzească. În fire, în adevăr fără să conștientizez poate voi încerca să evit închinarea dar porunca lui Dumnezeu e clară: bărbaţii să se roage în orice loc . Și sunt convins că nu de rugăciunea din biserică e vorba aici ci despre o viață de rugăciune. E un lucru necesar și deosebit se benefic pentru bărbați care vor să stea plini de putere și să poată face lucrări mari pentru Dumnezeu și pentru casa lor.

Un astfel de om era bunicul meu și tot așa este încă. El m-a învățat să mă rog și nu doar pe mine ci pe toți nepoții săi. El nu era predicator, rareori se ruga în biserică, dar acasă, dar pe câmp, dar pe tren, dar pe stradă, la masă, în casă era mereu în rugăciune. Îmi amintesc că eram pe stradă mergând spre un ogor unde trebuia încărcat ceva în car și a trecut pe lîngă noi o ambulanță și l-am văzut cum scoate pălăria din cap și zice rugăciunea. Nu am înțeles atunci, înțeleg acum. Anul trecut am fost acasă și am trecut și pe la el și prima dată: „Puișorilor hai să ne rugăm, adui și pe micuți” El a trăit și trăiește prin rugăciune.

Vreau dar ca bărbații să se roage e mai mult decât o simplă scriere, e o necesitate a viații de bărbat, e o necesitate a oricărui soț, e o necesitate a oricărui tată, e o necesitate a oricărui slujitor. Cum am putea altfel? Mă mănâncă degetele să scriu mai mult și mai ales despre eliminarea formalității din rugăciuni, eliminarea formulărilor învățate. E nevoie de rugăciune liberă și sinceră dar mai ales foarte conștientă. Nu mai putem să ne rugăm din obligație, nu mai putem să ne rugăm din reflex trebuie să fim treji la fiecare rugăciune pentru că trebuie să întrunim și condițiile următoare ale versetului  în ruga noastră.

Vreau dar ca bărbații să se roage în orice loc. Dispare granița obișnuinței, nu doar biserica , masa și patul sunt locurile de rugăciune. Este necesară o comunicare permanentă cu Dumnezeu asta înseamnă că în toate domemniile vieții avem nevoie de rugăciune: și la serviciu, și pe stradă și în tren, autobuz, mașină și oriunde. Fiind conectați cu Dumnezeu avem putere în lucrări și în ispite.

Să ridice spre cer mâini curate. Ar fi simplu să facă Pavel referire la ritualul evreilor de spălare a mâinilor în semn de dezvinovățire, de detașare de o anumită problemă. Pavel face referire la curăția minții mai ales, la curăția vieții. Văd din păcate tot mai mulți oameni care nu au mâinile curate slujind în biserici pentru că cei curați, puri, cu mintea curățită în permanență sunt puțini. Văd prea des oameni robiți de pofte în funcții de conducere a bisericilor pe considerentul că altul mai bun de unde să pui. Este nevoie de bărbați curați, este nevoie ca eu și tu să ne curățim în sângele Domnului Isus de orice nu e în voia Sa, este nevoie de oameni cu coloană vertebrală, oameni curați și puternici în cuvânt precum Apolo care avea putere deosebită în dicuțiile pe care le purta. Fără curăție nu vom putea avea discuții precum Apolo. Fără curăție nu ne vom putea ruga pentru curăția copiilor noștri, fără curăție nu ne putem ruga pentru curăția celor pe care îi slujim, e nevoie să fim curați nu doar pe mâini ci din inimă.

Fără mânie. Vorbeam mai sus despre orgoliul masculin ca piedică înaintea închinării. Tot acest orgoliu masculin ne face adesea să ne mâniem. Biblia spune că mânia nu trebuie să ne stăpânească. Ce mare lucru este să vezi un bărbat care să se stăpânească bine. Mereu lucrez la asta dar am domenii în care mânia răbufnește, o controlez mult mai greu. Discuțiile pe anumite teme mă înfurie tare și mă aprind ușor acolo, mereu am muncit să restrâng aceste domenii și sunt convins că Dumnezeu îmi va da izbândă totală într-o zi. Problema apare însă  când trebuie să mă rog. Trebuie să nu am mânie. Îmi mai permit să stau mânios? Nu. Doamne iartă-ne pentru rugăciunile făcute cu patos la mânie prin biseirici, o câtă lipsă de înțelepciune să ne rugăm războinic, umilitor, jignitor, acuzator, Doamne iartă-ne!

Fără îndoieli. O altă mare problemă a noastră a bărbaților e credința. De multe ori confundăm credința cu credulitatea. Credulitatea e frivolă, e naivă, e pentru cei lipsiți de înțelepciune dar noi suntem chemați la credință care  e ceva total diferit față de credulitate. Credința e încredere neclintită. E nevoie de cunoaștere a lui Dumnezeu ca să îl credem și să nu ne îndoim. Tot în contextul rugăciunii și stărunței înaintea lui Dumnezeu apare și întrebarea: Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?” este o caracteristică a zilelor noastre ca oamenii să meargă la biserici, să se roage (uitați-vă la pelerinajele la moaște) și să se roage fără credință sau cu o credință falsă și asta afectează și biserica ta și a mea dar mai ales mă afectează pe mine și pe tine ca bărbați, soți și tați.

În concluzie eu și tu suntem chemați să fim oameni ai rugăciunii, să fim bărbați conectați cu cerul, să ne primim puterea din Dumnezeu și să ne lăsăm viața călăuzită tot de Dumnezeu. În acest fel vom avea eficiență în a ne trăi viața plăcut înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor, vom avea eficiență în a ne arăta dregostea ca a  lui Hristos soței noastre, vom avea eficiență în a ne călăuzi copii pe cale lui Dumnezeu, vom putea motiva oamenii spre Dumnezeu, vom putea dovedi cu tărie că Isus Hristos este Domnul. Doamen ajută-mă!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu