O mare amăgire

Proorocii tăi ţi-au proorocit vedenii deşarte şi amăgitoare, nu ţi-au dat pe faţă nelegiuirea, ca să abată astfel robia de la tine, ci ţi-au făcut proorocii mincinoase şi înşelătoare. Plângerile 2:14

Cu riscul de a mă face mai neplăcut unora totuşi voi scrie despre această mare, mare amăgire. M-am întrebat de multe ori de ce mereu a fost nevoie de lideri pentru ca societatea să funcţioneze, pentru ca biserica să funcţioneze? De ce oamenii nu se descurcă singuri individual să performeze şi să îşi facă ce au de făcut? De ce e nevoie de lideri politici? De ce trebuie să manevreze cineva masele?

Nu ştiu un răspuns exact, cel mai la îndemână îmi vine să spun că Dumnezeu ne-a creat aşa apoi îmi mai vine să dau vina pe păcat care a alterat ceea ce Dumnezeu a creat perfect. După momentul căderii printre celelalte consecinţe apare prima subordonare din viaţa oamenilor şi anume bărbatul va stăpâni peste femeie. Drastic şi când mă gândesc că de atunci femeile tot se luptă pentru independenţă şi degeaba. Deşi aparent s-au emancipat mult şi au dobândit multe drepturi azi, totuşi în realitate marea lor majoritate nu pot trăi independent 100% pentru că deşi au libertatea să o facă, nu au capacitatea asta. În fine de acolo a început chestia cu subordonările.

Dacă ne uităm la Dumnezeire vedem iar un fel de subordonare dar altfel decât cea umană. Una perfectă care funcţionează pe bază de dragoste şi care ar trebui să fie model şi credincioşilor. Pentru că nu înţelegeam cum stă treaba cu supunerea asta Isus Hristos a venit să ne arate cum se relaţionează şi supune El Tatălui şi cum crează o relaţie de dragoste cu Biserica. Totuşi oamenii în mare lor majoritate nu acceptă supunerea faţă de Dumnezeu, deşi altă variantă nu au şi ajung în consecinţă la alte supuneri mult mai păguboase şi dăunătoare.

Probabil aţi auzit şi dumneavoastră de lideri autoritari, de dictatori, de politicieni corupţi şi care totuşi guvernează şi cârmuiesc ţări cu toate că nu sunt deloc plăcuţi. Numai în România dacă analizăm politicienii nu sunt deloc iubiţi şi mai ales sunt certaţi cu legea şi totuşi oamenii îi votează. Ce crează această supunere oarbă? Ce îi face pe oameni să îşi voteze şi chiar să se bată pentru a îşi instaura proprii lor stăpâni cărora le vor plăti biruri şi taxe? Sociologii ştiu mai bine acest aspect. Probabil nu ar strica lectura cărţii: Efectul Lucifer de Philip Zimbardo, o recomand celor ce vor o mentosană pentru minte, mai desfundă creierii cum spunea cineva. (recomand si Psihologia multimilor de Gustave Le Bon)

tv1De aici îmi vine uşor să sar la un alt element stăpânitor asupra omului – televizorul. Am meditat adesea ca şi consilier de ce noi românii suntem aşa de uşor manevrabili, aşa de delăsători, aşa de asistaţi social, aşa de deprimaţi şi am găsit multe cauze dar ieri am avut un moment în care multe nedumeriri s-au risipit. Statistici recente, apărute ieri, arată că românii petrec în medie 5 ore şi jumătate pe zi la televizor. Vreau să spun că sunt foarte foarte surprins pentru că e enorm de mult să stai 5 ore jumatate la TV pe zi.  Televiziunea de la înfiinţarea sa a fost destinată să fie cel mai mare mijloc de maipulare a maselor. Şi noi cum spuneam la început deşi în aparenţă nu ne place să fim manipulaţi şi cârmuiţi, vrem să fim liberi, în realitate ne lăsăm duşi şi manipulaţi pentru că nu avem capacitatea să fim liberi. Cineva tot ne va stăpâni, nu există o libertate absolută a oamenilor deşi unii guru ai diferitelor curente pretind că se poate ajunge la o asemenea libertate în realitate nu există pentru că omul a fost creat aşa.

Televiziunea a devenit unul din cele mai dăunătoare elemente ale vieţii omului. Dă dependenţă gravă dar mai ales e cel mai perfect mijloc de manipulare colectivă. Aveţi ideie cât costă un spot publicitar? În medie cam 3500 euro pe 30 de secunde de difuzare. Ştiţi cît costă crearea unui spot bun? Reclama la parfumul Chanel No. 5 a ajuns la 33 milioane de euro spotul. Credeţi că degeaba costă atât. Nu, nimic nu e gratis, totul trebuie să aducă profit. Se investeşte mult pentru că efectul este garantat.

De ce credeţi că există atât de multe televiziuni în România? Credeţi că cineva e aşa de altruist încât să facă emisiuni ca noi să ne simţim bine? Nu, cu siguranţă nu, toate se plătesc şi se plătesc scump, mult mai scump decât banalul abonament de cablu. Preţul pe care îl plătim ca naţie de „tevenauţi” constă în sărăcie, ajutoare sociale, depresii, trădări, înşelări, tineri scăpaţi de sub control, consumism exagerat, timp pierdut, mizerie, subjugare, ceartă, minciună politică etc. Dar cele mai mari pierderi vor rămânea sufletele noastre, relaţiile cu soţia/soţul, cu copiii cu semenii….

Televizoarele au devenit proorocii cu vedenii deşarte şi amăgitoare, proorocii care mint şi nu spun adevărul cu privire la noi şi viaţa noastră, cu privire la Dumnezeu, cu privire la valori şi obiective. Oamenii stau la televizor văd o lume perfectă, o lume a bunurilor, a produselor, a confortului, a bunăstării şi când privesc la mizeria din viaţa lor îi apucă depresiile. E la fel ca drogaţii e aceeaşi dependenţă şi ei tot aşa fac. După ce trece euforia dozei privesc la starea în care au ajuns şi nu văd altă alternativă decât o altă doză, un alt pahar.

Cred că încep să devin un mare inamic al televiziunii, dacă până acum doar atingeam uşor subiectul ca să nu deranjez pe nimeni cred că voi insista mult mai tare pentru ca cei pe care îi cunosc să îl scoată din viaţa lor.

Televizorul, marea amăgire a secolului 21. Marele amăgitor şi manipulator de creiere cu potenţial mare, mare capturator de inimi altruiste care pot face enorm pentru alţii, marele dictator al timpului de care oamenii ascultă inconştienţi. O om ce mari răspunderi ai de tot ce faci pe lume…

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu