Dă înţeleptului, şi se va face şi mai înţelept; învaţă pe cel neprihănit, şi va învăţa şi mai mult! Proverbe 9:9
Deşi unii oameni sunt consideraţi neînvăţaţi şi pentru asta sunt desconsideraţi în realitate termenul care trebuie folosit este altul. Doar un om bolnav este neînvăţat. Omul sănătos fizic şi mental învaţă din toate şi pe tot parcursul vieţii. În copilărie capacitatea asta este imensă şi creierul este ca o sugativă, ca un burete care poate învăţa enorm şi scade odată cu trecerea timpului dar nu se pierde această capacitate decât când creierul moare.
Problema nu este dacă învaţă oamenii ci cât şi ce învaţă. Orice experienţă de viaţă este o lecţie care nu are cum rămâne fără efect pentru creier. Şi dacă trecem pe lângă o floare mirositoare învăţăm ceva, dacă ne prinde o ploaie şi ne udă iar învăţăm, dacă ne căţărăm în copac tot aşa. Din toate învăţăm, depinde doar ce anume învăţăm şi cât.
Contează foarte mult ce informaţii „introducem” în mintea noastră pentru că ele ne vor folosi mai târziu în viaţă. Dacă punem principii de calitate, reguli şi învăţături bune cu siguranţă ne vor afecta în bine viaţa. Dacă însă copiii învaţă acasă principii proaste (alcool, tutun, ceartă etc) pe acelea le vor aplica în mod automat. Scriptura insistă să învăţăm pe copii principii bune pentru că acestea vor rămâne pentru toată viaţa „Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.”
Diferenţa dintre oameni în ce priveşte capacitatea de învăţare este mică. Ce face diferenţa semnificativă e calitatea informaţiilor învăţate şi uneori cantitatea acestora. Este nevoie de „învăţături de calitate” pentru a obţine un om de calitate. Nu este indiferent de unde primeşti învăţătură, este foarte important să ai o sursă calitativă de informaţii şi mai ales să ai „filtre bune” pentru a filtra informaţiile primite. „Filtrele” acestea ne vor ajuta să „sortăm” informaţia primită şi să reţinem doar ce este de calitate. Filtrele sunt scumpe. Un filtru bun face diferenţa dintre oamenii consideraţi înţelepţi şi restul.
Un om considerat înţelept indiferent cât de bune filtre ar avea ştie că nu poate să se „alimenteze” cu informaţii de oriunde. Adică nu prea e treabă bună să lucrezi mereu „cu masca pe faţă”. Cerbii sunt animale care întotdeauna caută apa de izvor, caută izvorul pentru a se adăpa şi aşa trebuie să fim şi noi când vine vorba de învăţătură. Trebuie să căutăm informaţie curată, de calitate. Un mare poluator pentru învăţătura noastră este televizorul. Acesta ne înfundă toate filtrele şi „ne bagă în cap” tone de reziduri mediatice. Oricât de bune ai avea filtrele „nu te uita în faţa televizorului”
Dacă tot învăţăm, hai să învăţăm lucruri bune, principii de viaţă, informaţii de calitate. Dar de unde să găsim totuşi aceste informaţii calitative? Care sunt sursele cele mai nepoluate? Iată câteva:
Cuvântul lui Dumnezeu. Biblia nu oferă doar informaţii de calitate ci şi cele mai eficiente filtre pentru filtrarea ulterioară a învăţăturilor. Solomon spune: Căci Domnul dă înţelepciune; din gura Lui iese cunoştinţă şi pricepere. De la începutul existenţei sale sistemul de învăţământ s-a format pe lângă biserici şi dacă au existat oameni de mare calibru intelectual, în vechime aceştia au dobândit informaţii bazate pe un astfel de sistem de învăţământ. Să nu uităm că cel mai înţelept om de pe pământ era un om al lui Dumnezeu.
Natura. Ehe câte lecţii preţioase putem învăţa de la natură, de la ploaie, de la pomi (numai ieri am scris aici şi aici despre învăţăturile pe care le primim de la copaci) de la animale şi gâze, de la cer şi stele, de la astre, de la vânt, de la orice ne înconjoară. Trebuie doar să vrem să le vedem lecţiile de viaţă transmise.
Mediul familial. Dacă primele două aveau informaţii nealterabile de către alţi oameni la acesta informaţiile deja pot fi alterate dar putem învăţa multe. Este prima sursă de informaţii din viaţa omului. Mama, tata, fraţi şi surori şi familia lărgită. Aruncă o privire în familia ta şi învaţă şi din bunele şi din relele de acolo.
Şcoala. Aici din păcate e un mediu de dresaj mai mult decât de învăţare dar se poate şi învăţa în şcoală.
Cărţile. Acesta este un mediu aproape infinit de a dobândi înţelepciune. Trebuie doar să ai filtrele curăţate şi să vrei să înveţi. Există milioane de cărţi care oferă informaţii din toate domeniile. Mai ai timp de citit? Când ai citit ultima oară?
Experienţele de viaţă. Fie că sunt ale noastre, fie că sunt ale altora experienţele de viaţă sunt surse foarte eficiente de învăţătură gata procesată. Din experienţe dacă suntem gata să primim învăţătura, primim informaţie de mare valoare, sunt un fel de injecţii cu vitamine.
De la oameni. Fie că e vorba de duhovnici, de formatori, de colegi, de prieteni sau pur şi simplu de la diferiţi oameni simpli pentru cel ce vrea să înveţe oamenii sunt o sursă extraordinară de învăţătură. Experienţele lor, poveştile lor de viaţă, înţelepciunea lor etc.
Vrei sau nu vrei şi astăzi vei învăţa ceva nou sau vei consolida ceva ce deja ai învăţat. Ce fel de învăţătură vei pune în mintea ta astăzi? De unde te vei hrăni?
Iată nişte versuri din folclorul norvegian foarte elocvente:
Învaţă de la toate
Învaţă de la toate, să ai statornic drum
Învaţă de la flăcări, că toate-s numai scrum
Învaţă de la umbră, să taci şi să veghezi
Învaţă de la stâncă, cum neclintit să crezi
Învaţă de la soare, cum neclintit s-apui
Învaţă de la piatră, cum trebuie să spui,
Învaţă de la vântul ce-adie prin poteci
Cum trebuie prin lume de liniştit să treci.
Învaţă de la toate, că toate sunt surori
Cum treci frumos prin viaţă
Cum poţi frumos să mori,
Învaţă de la vierme, că nimeni nu-i uitat,
Învaţă de la nufăr, să fii mereu curat,
Învaţă de la flăcări, ce-avem de ars în noi,
Învaţă de la ape, să nu dai înapoi.
Învaţă de la umbră, să fii smerit ca ea.
Învaţă de la stâncă, să-nduri furtuna grea.
Învaţă de la soare, ca vremea să-ţi cunoşti,
Învaţă de la stele, că-n cer sunt multe oşti;
Învaţă de la greier, când singur eşti, să cânţi.
Învaţă de la lună, să nu te înspăimânţi;
Învaţă de la vulturi, când umerii-ţi sunt grei.
Şi du-te la furnică, să vezi povara ei…
Învaţă de la floare, să fii gingaş ca ea,
Învaţă de la soare, să ai blândeţea sa;
Învaţă de la păsări, să fii mai mult în zbor,
Învaţă de la toate, că totu-i trecător.
Ia seama, fiu al jertfei, prin lumea-n care treci.
Să-nveţi din tot ce piere – cum să trăieşti pe veci.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.