Fii diferit – Crede

 „Avraam a crezut pe Dumnezeu, şi aceasta i s-a socotit ca neprihănire.” Romani 4:3

Un aspect important al vremurilor sfârşitului este identificat de Scriptură ca fiind lipsa de credinţă. De altfel una din întrebările care frământa mintea oamenilor încă din vremea în care Domnul Isus era pe pământ era: „Dar când va veni Fiul omului, va găsi El credinţă pe pământ?” Mai mult, îl citim pe Pavel în epistolele sale avertizând că oamenii vor fi necredincioşi în zilele din urmă. Credinţa era ameninţată şi este ameninţată cu dispariţia. Oamenii consideră credinţa ceva primitiv, înapoiat, nevrednic pentru omul secolului 21. Apar tot mai des oameni care vorbesc cu aroganţă despre Dumnezeu, despre credinţă şi despre credincioşi. Oameni care nu se sfiesc să batjocorească Numele lui Dumnezeu şi cel puţin pe moment, pare că Dumnezeu nu le face nimic pentru a demonstra contrariul.

Ei bine, într-o asemenea societate, într-un asemenea timp, suntem chemaţi să fim diferiţi şi să credem. La fel cum Avraam a fost chemat să creadă într-un timp în care nici nu se auzise de credinţă poate, la fel cum Noe a crezut într-o vreme a desfrâului şi a păcatului imens, la fel cum mama lui Moise a crezut când poruncile omeneşti erau potrivnice. Este nevoie de oameni care să fie diferiţi, care să fie credincioşi. Este nevoie de oameni care să „nădăjduiască împotriva oricărei nădejdi”,  e nevoie de oameni care să creadă pe Dumnezeu total şi fără să se îndoiască. Făcând aşa vom fi diferiţi, diferiţi nu datorită nouă şi realizărilor noastre ci datorită Aceluia care va face lucrarea prin noi. Diferiţi nu ca să ne mândrim, ca să demonstrăm ceva, diferiţi ca să vedem pe Dumnezeu şi lucrarea Sa.

Fii diferit – Crede, nu fi credul. Unul din aspectele foarte vizibile, cel puţin în România, este credulitatea. Un popor care îşi zice creştin şi care ajunge să creadă în tot felul de lucruri, numai în Dumnezeu nu. Oamenii se închină la moaşte, icoane, programe, cruci, statui, la alţi oameni numai la Dumnezeu nu. Consideră că e nevoie să-l vadă reprezentat grafic pe Dumnezeu ca să se poată închina, deşi Avraam, care este considerat incontestabil, părintele credincioşilor, nu l-a văzut pe Dumnezeu şi totuşi a crezut. Oamenii preferă intermediari în închinare şi în acest fel rătăcesc de la credinţă. Ajung oamenii să creadă minuni prezentate la TV, oameni şarlatani care fac „vindecări” cu cana de apă lângă ecranul televizorului, oameni care pretind că au văzut nu ştiu ce icoană plângând etc.

Este nevoie să fii diferit, este nevoie să crezi în Dumnezeu curat, fără ocolişuri, fără intervenţii omeneşti, fără intermediari, fără icoane şi statui. Credinţa adevărată tocmai pe asta se bazează, pe încrederea neclintită în lucruri care nu se văd. Asta îi înnebuneşte pe atei, îi face să râdă tâmp fără logică sau argumente, asta nu vor putea împiedica sau ironiza niciodată. Cât despre credulitate, da, să fie batjocură. Credulitatea e păcat, credulitatea e erezie, credulitatea nu mântuieşte, merită batjocura. Credinţa însă va duce la mântuire, ne va face diferiţi.

Fii diferit – Crede şi cercetează. Unul din terenurile cele mai prielnice pentru credulitate este necunoştinţa. Pe aceasta se bazează religii mari în lume, pe necercetarea Cuvântului lui Dumnezeu. Aşa pot fi manipulaţi mulţi oameni, aşa pot fi storşi de bani, aşa se pot face averi imense, aşa se ajunge să deţină clericii limuzine, case iar bisericile să fie poleite cu aur. Necercetarea Cuvântului ţine oamenii în necredinţă. Este cel mai prielnic loc pentru lipsa de credinţă. Cuvântul spune că „Poporul din lipsă de cunoştinţă piere”

Dacă nu cercetăm suntem condamnaţi la rătăcire. Dacă nu ştim Cuvântul ne va lua primul „vânt de învăţătură” şi ne va purta departe de adevărata credinţă. Creştinii din Berea  mergeau acasă şi cercetau să vadă dacă ce li s-a spus era adevărat. Creştinii din anul 2014 se mulţumesc să spună „ce predică faină”, „ce frumos au cântat”, „ce hăruit e omul ăsta”, „ce organizare bună”, „ce cor frumos” etc dar pleacă acasă fără să cerceteze nimic. Astfel de creştini îşi merită rătăcirea şi trebuiesc atenţionaţi.

Fii diferit – Crede în Dumnezeu. Ce ciudat este că în timp, Dumnezeu a fost mai mult sau mai puţin eliminat din societate, cu toate că dacă e să vorbim de societate ea clar a rezistat şi mai există încă datorită credinţei şi rămânerii în voia lui Dumnezeu, oamenii cred în bazaconii. Cu timpul Dumnezeu a fost eliminat din mintea multor oameni, este considerat prea ilogic pentru o societate a tehnologiei, a informaţiei, a logicii, a algoritmilor, programării, ştiinţei. S-a ajuns să existe jenă să mai spui că eşti credincios. Cu toate astea, oamenii au ajuns să creadă în alte lucruri şi mai ilogice, şi mai slabe şi mai primitive şi rătăcirea este mare. Nu mai credem în Dumnezeu pentru că ar fi un mit, dar credem în reîncarnarea în mâţă, câine şarpe etc. Nu mai credem în Dumnezeu, că ar fi  ilogic, dar credem în extratereştri care ne vor salva planeta. Nu mai credem în Dumnezeu că e învechită ideea dar credem în ştiinţă că ne va duce la mântuire.

Nu e ciudat în ce cred oamenii. Nu e ciudat când auzi că oamenii cred în obiecte, fiinţe, animale, fenomene meteo, conspiraţii, preoţi, predicatori ei înşişi şi nu cred în Dumnezeu?

De aceea e nevoie să fim diferiţi şi să credem. Să credem în Dumnezeu şi în promisiunile Sale, să credem că va mântui, să credem contrar dovezilor fizice palpabile să credem contrar credulităţii, să credem contrar logicii, să credem contrar curentului actual. Să credem deplin în Dumnezeu şi El va lucra. Aşa să-mi ajute Dumnezeu.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu