Astăzi

Unul din marele dezavantaje ale fiinţei umane este limitarea temporală. Omul nu poate trăi viaţa pe pământul acesta fără să ţină cont de timp, este mereu sub stresul timpului şi încearcă să planifice cât mai bine pentru a avea timp de toate. Cu toate că am devenit experţi în planificarea timpului, avem instrumentele necesare planificării timpului de la banalele carneţele cu foaie velină până la programe de computer supersofisticate, avem chiar programe de computere care fac previziuni destul de exacte despre viaţa noastră peste zeci de ani, cu toate că am inventat metode de a comunica şi a ne deplasa foarte repede, cu toate că lucrăm mai repede şi gătim mai repede o problemă se pare că nu o putem rezolva şi aceasta este timpul. Aşa cum scriam şi ieri, avem certitudinea doar pentru astăzi. Ieri s-a dus şi nu se mai poate întoarce şi mâine nu ne aparţine deşi îi facem planurile.

Astăzi e singura zi în care se poate face ceva. Astăzi e timpul să acţionăm, să trăim, să muncim, să iubim, să ne sfinţim, să ajutăm, să plângem, să râdem. Toate trebuiesc făcute la vremea lor şi vremea pe care o avem la dispoziţie este astăzi. Mihai Enachi scrie că „prezentul este cheia eternităţii” şi Scriptura spune de multă vreme aceeaşi afirmaţie. De acţiunile şi atitudinile de astăzi depinde nu doar frumuseţea vieţii ci şi eternitatea.

Bineînţeles că prezentul, adică astăzi nu poate exista fără să fie mărginit de ieri şi de mâine. Aceste zile au importanţa lor de necontestat. Fără un ieri corect nu poate exista un azi împlinit şi nici un mâine luminos. Totuşi astăzi e momentul în care îţi poţi schimba tot parcursul vieţii. De ceea ce faci astăzi depinde viaţa şi eternitatea ta. Fiecare din clipele trăite astăzi are o valoare imensă în viitorul tău. Nu avem nici o certitudine despre mâine dar dacă va fi mai bun sau mai rău putem hotărî doar astăzi. Frank Herbert spunea „E greu sa trăieşti în prezent, inutil să trăieşti în viitor şi imposibil să trăieşti în trecut.

În discuţia de ieri despre mâine am văzut tocmai ineficienţa luării în calcul a zilelor viitoare care nu ne aparţin şi am depistat cât este de neproductiv să amânăm pe mâine lucruri pentru care avem şi puterea şi datoria să le facem astăzi şi probabil aici e şi „secretul” pentru care oamenii se plafonează şi nu evoluează. Mâine nu ne aparţine dar o poziţionare corectă faţă de astăzi îl poate face pe mâine mai bun dacă acesta va veni. Provocarea este şi rămâne conform înţeleptei vorbe populare „Nu lăsa pe mâine ce poţi face astăzi”.

Ce poţi face astăzi totuşi?

Cu siguranţă planuri cu privire la viitor sunt multe şi mari. Unele sunt realiste, altele sunt vise, doar dar şansele de împlinire a acestor planuri sunt date doar de paşii pe care astăzi îi facem cu privire la ele. Nu putem realiza astăzi tot planul dar putem păşi într-acolo, putem merge o bucată din drumul care duce la împlinirea acelor planuri şi vise. O altă vorbă înţeleaptă spune: „Cine nu visează este condamnat să muncească toată viaţa pentru visele altora”. Este foarte important să facem planuri dar şi mai important este să începem chiar azi munca pentru a le împlini. În felul acesta ştim că o bucată din drumul spre succes a fost deja parcursă. În felul acesta ştim că drumul spre succes este deja mai scurt. În felul acesta succesul în împlinirea planurilor noastre este mai aproape.

Astăzi este şi cel mai potrivit timp să renunţi la vicii şi păcate. Astăzi e cel mai potrivit timp pentru sfinţire. Astăzi e prima şi singura zi în care poţi începe să trăieşti mai frumos, mai plăcut, mai curat. Azi e prima zi în care poţi renunţa la fumat, alcool, invidie, pornografie, nemulţumire, lene etc. Astăzi poţi merge înaintea lui Dumnezeu cu problemele tale dar poţi şi să faci deja primii paşi pe calea sfinţirii. Astăzi este ziua începutului unui viitor mai curat, mai sfânt, mai frumos. Aproape în toate cazurile de adicţii sau vicii vechi, mâine este motivul pentru care nu se produce schimbarea dorită. Schimbarea focalizării de pe mâine pe azi este cea mai bună gândire care va duce spre un succes în acest domeniu.

Astăzi e timpul pentru relaţii. Acum e timpul să dai acel telefon planificat de multă vreme. Azi e momentul în care trebuie să scrii acea scrisoare despre care inima tot îţi spune. Astăzi e vremea să te joci cu copii tăi, astăzi e timpul să îi cumperi flori soţiei sau să o scoţi în oraş. Azi e timpul să îţi suni sau vizitezi părinţii. Acum e timpul cel mai potrivit să stabileşti relaţii. Dacă azi te ocupi de relaţii, mâine vei avea alături de tine oameni. Dacă mâine vrei să te ocupi de ele e posibil ca mâine să fii puţin mai singur.

Astăzi e timpul pentru viaţă. Azi e timpul să te bucuri, să priveşti cerul, oamenii, azi e timpul să te ocupi de tine, să citeşti câteva pagini, să savurezi o cană cu ceai, să te rogi, să cânţi, să te joci.Azi e cel mai bun timp să-ţi trăieşti frumos viaţa, azi e cel mai bun timp de prietenie, de iubire de intimitate. Astăzi e darul lui Dumnezeu pentru mine şi pentru tine, trebuie să ne bucurăm de el nu să aşteptăm pe cel de mâine. Astăzi are farmecul lui, bucuriile lui, surprizele lui  şi fără astăzi mânie nu va mai fi acelaşi.

Trăieşte în prezent cu bucurie, înţelepciune şi responsabilitate. Eşti binecuvântat.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Astăzi”

Lasă un comentariu