Acum un an eram în Predeal cu soția și cu copiii noștri și aveam planificată o ieșire pe un traseu de două ore. Drumul era foarte întortocheat și șerpuit așa că, pentru a ajunge mai repede am apelat la scurtături. Uneori, când drumul șerpuia, găseam cărărui care tăiau curba și ajungeam iar la traseu dar fără să îl parcurgem fizic. Timotei era fascinat de existenţa scurtăturilor și era convins că sunt un mare avantaj.
Traseul nostru trebuia să ne ducă la un punct de la o anumită altitudine. Era calculat cumva ”să nu mori până sus” și unde era mai greu de urcat, panta mai mare, se găsiseră soluții mai line. Folosirea scurtăturilor îți putea aduce un avantaj doar în ce privește timpul dar efortul era mai mare dacă le foloseai, pericolul era mai mare, traseul era mai neprietenos.
În realitate mulți dintre noi credem că ”a o lua pe scurtătură” este avantajos și benefic dar nu e așa în realitate. Au atâta succes rețetele de îmbogățire rapidă, rețetele de slăbit peste noapte, metode senzaţionale de însănătoșire bruscă, metode de a ocoli trecerea timpului, metode de creștere spirituală bruscă etc. Mă uitam la ce tipuri de articole sunt foarte citite azi și am descoperit că nu cele despre o dezvoltare personală armonioasă ci cele în care e vorba de schimbări mari în perioade scurte, cele care promit rezultate mari în timp scurt și fără costuri. Se citește mult despre cum să seduci femei sau bărbați astfel încât să îi aduci în pat din prima noapte, se citește despre cum poți să te îmbogățești foarte repede, se citeşte despre cum să ai succes fără să ai vreo școală la bază și fără fundamente serioase. Oamenii caută scurtături și asta e foarte periculos. Unele aspecte ale vieții nu pot fi scurtate sau nu e bine să fie scurtate.
Oamenii de când sunt au căutat să evolueze, să progreseze și provocarea de a crea căi mai ușoare a fost și va rămâne reală. Eficientizarea lucrului, a vieții în general a fost și va rămâne o preocupare. Așa se face că s-au inventat mașini care ne ajută să ne deplasăm repede, s-au inventat tot felul de dispozitive care să ajute omul să micşoreze efortul și să câștige timp. Totuși unele lucruri nu trebuiesc accelerate.
Unele sectoare ale vieții au un parcurs natural, sau trebuie să aibă, și orice forțare are efecte inverse. De exemplu, dacă traversăm strada prin locuri nepermise ne poate accidenta o maşină. Unele din sectoarele cu risc dacă folosim scurtături sunt:
Spiritualitatea. Aici ar fi multe de spus, nu mă voi referi acum la tot felul de curente religioase sau spirituale care te cheamă la accesarea de puteri nebănuite prin meditare și concentrare ci la ceea ce se întâmplă chiar în lumea creștină. Unii oameni insistă la Dumnezeu, stăruiesc, pentru puteri deosebite și daruri deosebite peste noapte. Am asistat la unele stăruințe care m-au făcut să mă înfior. De ce își doreau acei oameni atâtea ”puteri” și asta deodată, dintr-o secundă într-alta? Dacă ar fi să fac referire la lumea ortodoxă iar avem fenomene din astea sau similare cu legări, dezlegări și tot felul de interacțiuni cu puteri care au menirea să aducă succesul peste noapte. Exemplele sunt multe dar în sectorul spiritual riscul este enorm să o iei pe scurtătură. Domnul Isus Hristos spune că El este Calea și oricine alege scurtături, oricine alege să folosească alte metode riscă viața sa.
Ce îți dorești de la viața ta spirituală? De ce ai dori daruri spectaculoase, ce să faci cu ele? Cum ai dori să scapi de păcat? Peste noapte? Ce așteptări ai de la Dumnezeu? Să te facă vedetă? Om de succes? Bogat? Cunoscut? Nu va face asta, Dumnezeu nu promite așa ceva. Mare atenție la viața spirituală, orice este pe lângă Scriptură este periculos, foarte periculos. De citit în acest sens despre fii lui Sceva.
Succesul. Asta e o boală grea. Nu succesul în sine ci dorința de a îl obține fără merite. Priviți în România cât scandal e cu doctorate copiate, diplome false etc. Priviți la câte fraude se fac pentru a avea succes. Ei bine, orice nu e bazat pe adevăr nu poate fi numit succes. Sigur că toți am vrea să reușim în viață și dorința nu e rea însă dacă pentru această reușită folosim scurtături în timp ce alții urmează drumul corect atunci nu este în regulă. Mai mult, nu ne putem baza succesul pe doborârea celorlalți. Nu putem călca pe cadavre pentru succesul nostru. Deși este tipic românesc nu avem voie să ne construim succesul distrugând alți oameni.
Succesul fără muncă, dintr-o dată, bazat pe neadevăr este un eșec. Un eșec în a fi om în primul rând apoi un eșec în a reuși în viaţă. Orice reușită bazată pe neadevăr, trișare, doborârea altora este în sine un eșec. Putem spune că în acest fel putem eșua cu succes.
Slăbitul. Multe femei, dar și bărbați, cad în capcana acesta. După ce au probleme cu greutatea caută metode de slăbit. Reclame sunt din abundență și produsele se vând ca pâinea caldă. Știți care sunt cele mai vândute? Cele care promit slăbirea fără efort și fără schimbarea regimului alimentar. Sunt tentante nu e așa? În realitate sunt foarte periculoase. Orice om întreg la minte realizează că este nevoie de ceva mișcare ca să topești grăsimile și este nevoie de un nou regim alimentar ca să nu te mai îngrași. Totuși oamenii ar vrea să trăiască la fel dar să arate ”top model”. Riscul pentru sănătate este imens. Dar… produse de grenul acesta se vând foarte bine. (va continua)
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Un comentariu la „Războiul asupra minții umane – Cu viaţa pe scurtătură I”