Fii diferit – Fii mulţumit

Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. 1 Timotei 6:6

Probabil una din cele mai mari capcane ale omului modern este nemulţumirea. Suntem stârniţi mereu şi mereu să nu mai fim mulţumiţi cu ce avem. Cei mai mulţi oameni sunt nemulţumiţi din fire, ce astăzi îi satisface, nu mai este de ajuns mâine. Pe acest amănunt se bazează şi o parte din succesul comerţului actual. Omul nemulţumit va cheltui mai mult şi mai mult pentru a îşi vedea inima satisfăcută. Aşa se face că mulţi dintre noi nu avem strictul necesar ci mult mai mult. Aşa se face că mulţi dintre noi am vrea să fim în top când e vorba de posesiuni şi confort. Nu ne mai mulţumeşte decentul şi ca să nu pară ciudat ridicăm standardele.

Nivelul de trai e una din pretenţiile moderne care măsoară gradul de mulţumire al oamenilor. Dorinţa inevitabilă este spre a creşte nivelul de trai spre condiţii mai bune, mai confortabile, mâncare mai bună, bunuri mai moderne, performanţe mai înalte şi ne amăgim raportându-ne la „nivelul de trai” şi nu la Scriptură care spune „Dacă avem, deci, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.” Dorim neapărat să ne raportăm la un stil de viaţă înalt şi nu la unul smerit şi asta ne duce foarte foarte uşor spre robire, nemulţumire permanentă, stres şi îndepărtează foarte mult probabilitatea de a ne putea bucura vreodată de lucrul mâinilor noastre şi de ceea ce Dumnezeu ne-a dat.

Scriptura ne recomandă pentru binele nostru să nu mai trăim „după mersul lumii acesteia” ci să ne „transformăm” în asemănarea cu Hristos. Să nu mai strângem bogăţii pentru pământul acesta ci pentru cer. Recomandările acestea nu vin ca o dorinţă a lui Dumnezeu de a ne purta în permanenţă ca nişte pui de pipirig, cu capul plecat, amârâţi şi întristaţi. Recomandările acestea vin ca să ne aducă fericire, eliberare, libertate. Este foarte cruntă robia materialismului, este foarte cruntă şi robia cultului personal, toate robiile lumii acesteia sunt dureros de grele şi extraordinar de lipsite de perspectivă. Dorim încă puţin, puţin mai mult şi niciodată nu ajungem la satisfacţie pentru că cine nu se mulţumeşte cu puţin nu va fi mulţumit nici cu mult.

Rare metode de manipulare sunt mai eficiente decât metoda „nivelului de trai”. Oamenii se zbat pentru un nivel de trai „normal” dar normalul acesta este modificat în funcţie de standardele producătorilor. Într-o vreme normalul era să ai pâine pe masă, acum normal este să deţii casă şi maşină, normalul este să ai termopane, normalul este să ai televizor în fiecare cameră. Mâine normalul va fi altul şi în acest fel, dacă nu ne raportăm la un punct fix, cum este Scriptura, riscăm să muncim toată viaţa ca disperaţii şi să nu apucăm să ne bucurăm de binecuvântări şi de cei dragi.

Care îţi sunt năzuinţele? Ce vrei să mai cumperi? Pentru ce munceşti peste program? Ce îţi doreşti atât de mult încât eşti gata să faci ceartă în casă? De ce eşti cu capul plecat încă? În ce domenii te compari cu alţii şi eşti nefericit? Iată câteva întrebări care te pot aduce cu picioarele în realitate.

Mulţumirea e un mare câştig dragii mei. Pe omul mulţumit nu prea îl poţi păcăli, nu îl poţi duce cu zăhărelul. Omul mulţumit va avea pace în inimă chiar dacă mănâncă numai pâine în ziua aceea. Omul mulţumit va transmite către ceilalţi linişte şi pace.

În Scriptură mulţumirea are un rol foarte important. Dacă privim la jertfele care trebuiau aduse una din ele era jertfa de mulţumire. Asta era menită să le amintească oamenilor că au pentru ce să fie mulţumitori. Un mic exerciţiu mental ne va ajuta să realizăm pericolul nemulţumirii dar şi binecuvântarea mulţumirii. Gândeşte-te la lucrurile pe care le-ai cumpărat anul trecut apoi analizează dacă există şi o variantă mai ieftină sau una mai modestă dar tot bună. Apoi fă diferenţa şi află cât timp a trebuit să munceşti în plus, cât timp ai pierdut din familie, câtă energie ai investit pentru lucruri care le-ai dorit doar, nu pentru strictul necesar.

Pentru că în zona tehnologiei activez, îi provoc pe cei care şi-au cumpărat un telefon sau un calculator anul trecut să mediteze la cât au dat pe el şi pentru ce performanţe. Să mediteze dacă folosesc acele resurse vreodată. Acum 2 luni ajutam pe cineva să găsescă un laptop pentru navigat, email, muzică şi filme. Am găsit unul bun, nou la 1400 de lei dar dorinţa acelui domn era să ia unul „bun” şi a ajuns să cheltuie 2300 ron pentru nişte resurse pe care cel mai probabil nu le va folosi niciodată mai mult de 5%. Restul au fost bani efectiv aruncaţi. Bani munciţi şi consumaţi aiurea. La telefoane tot aşa. Se cumpără ultimul tip de telefoane, dar resursele lor vor zace nefolosite. Bani aruncaţi din cauza nemulţumirii.

Uită-te azi în viaţa ta şi fă mental o listă cu 10 lucruri pentru care poţi să mulţumeşti. Începe neapărat cu oameni dar să ai pe listă şi altceva. Fă dacă se poate în fiecare zi lista cu mulţumirile pe care le ai şi învaţă să fii muţumitor. Vei vedea satisfacţii aproape imediate. Mulţumeşte pentru tot ce Dumnezeu ţi-a dat şi vei vedea cum mulţumirea va începe să facă parte din viaţa ta, cum pacea va domni în inima ta.

Nu te lăsa amăgit de standardele de viaţă actuale. Nu te compara cu lumea, nu te lua după mersul lumii acesteia, nu ea trebuie să ne fixeze standardele. Standardele noastre Scriptura ni le spune. O, de câte chinuri am fi scutiţi dacă am alege să fim diferiţi în acest sector. De cât efort, ceartă, dureri de stomac, stres, boli am fi absolviţi dacă am alege calea mulţumirii. Mă rog ca Dumnezeu să ne lucreze şi mai mult dar pentru aceasta trebuie să vrem să fim mulţumiţi şi mulţumitori. Doamne ajută.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Fii diferit – Fii mulţumit”

Lasă un comentariu